2013. február 3., vasárnap

079) Kinai Uj Ev


Szerencsere Aucklandban mindenfele kulturabol kepviseltetik magukat az emberek. Ezert itt legalabb negyszer unnepeljuk peldaul az Ujevet, europaiak, indiaiak, kinaiak, japanok, koreaiak ki-ki a sajat kulturaja szerint.

Ezuttal a Kinai Uj evi fesztivalra vittem el a csaladot. Tobb ezer kinai kozott nagyon feltuno volt az a keves feher ember aki reszt vett, de en erdekes kulturalis elmenynek tartottam, ugyhogy elcipeltem a csaladot. :)
Nagyon hamar valoban olyan elmenyben lett reszunk mintha Kinaba csoppentunk volna, a rengeteg ember, tulekedes, kinai hablaty, voros-arany csecsebecsek es a sistergo hangja a barbecue-n sult nyarsra huzott polipnak hamisitatlan hangulatot teremtettek.

A nap fenypontja az "Sarkanytanc" ('Dragon Dance') volt reggel 10-kor. Ez az eloadas szinte elengedhetetlen resze a kinai esemenyeknek, a sarkany erot, kulturalis identitast es az etnikai osszetartozast jelkepezi. A kinai nep (foleg az uralkodo dinasztiak) mindig is szerettek magukat a 'sarkanytol' szarmaztatni hiszen ez termeszetfeletti erot, bolcsesseget sugallt, tovabba a sarkany szerencset is hoz. 
A kosztum maga tobbfele szinben keszulhet, a zold peldaul a termekeny foldet, bo aratast jelkepezi, az arany es ezust a joletet stb.

Ami szamomra csak ide-oda futkosasnak tunt, az lathatoan egy jol megszervezett csapatmunka erdmenye, a tancosok futas kozben le-fel emelgetik a rudakat, hogy eletre hivjak a sarkanyt, a fej(et tarto ember) pedig harmonikusan kell hogy kooperaljon a nyalokat (akarom mondani a sarga gombot) forgato 'sarkanybuvolo'-vel. Ez nem is lehet olyan egyszeru, feloraig ide-oda lengetni egy tobb kilos sarkanyfejet. 

A folytatas is erdekes volt, lattunk kung-fu es karate bemutatokat, ez mindig annyia aranyos amikor 5-10 eves kisfiuk csapkodnak az aprocska kezeikkel es ugralnak nagyokat a kis csenevesz labaikkal /csak ne keruljon veluk osszetuzesbe az ember 10-20 ev mulva/.
Tovabba lattunk egy csapat kinai tinedzsert is, akik neonszinu muanyag izeket dobalgattak fol-le, ket botra kotott madzaggal, kinai popzenere, azota sem tudom mi is volt ez de jo szorakozasnak tunt.




Ez ime par video is:








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése