2013. február 2., szombat

078) EGYUTT A CSALAD (3) Coromandel


Vegre igazi nyar van. Zavartalan napsutes es kanikula. Hova mashova is mehetne egy joravalo kiwi ilyenkor mint a Coromandel felszigetre. Mivel itt Aucklandben az idot szinte lehetetlen megjosolni (az idojarasjelentesek is csak masnapra tudnak ugy-ahogy hiheto elorejelzest adni)... egeszen pentek estig vartam, hogy kideruljon erdemes lesz-e egyaltalan szombat kora reggel nekiindulni az utnak vagy elmos minket a nyari zapor (amit szinten minden joravalo kiwi tud: ha zapor van akkor aztan igazi kiados zapor van). 
Mivel az elorejelzes baratsagos hetveget josolt villamgyorsasaggal pakoltam ossze pentek ejjel a szukseges felszereleseket (mar oriasi gyakorlatom van 10 perc alatt 5 emberre tobb napi tulelocsomagot osszeallitani). Csodaval hataros modon sikerult szallast foglalnom masnapra a felsziget legszebb csucskeben :)... nyaron.... csucsszezonban... a Coromandelen.... Hahei-ben....valoban csoda volt hogy sikerult.
Hahei tobb szempontbol is fantasztikus hely. Nemcsak gyonyoru partok vannak itt, de itt talalhato a hires Cathedral Cove is (Te Whanganui-A-Hei). Mint szinte minden helynek itt Uj Zelandon termeszetesen ennek is megvan a maori tortenete: Hei, a hires maori 'tohunga' (ami ha jol vettem ki azt jelenti, hogy ez az ember nagyon fontos/tehetseges/szakerto volt valamifele vallasi vagy tudomanyos tekintetben), ide erkezett a kenujaval es ezt a helyet valasztotta anno a torzse otthonaul. Ez valahogy ugy zajlott, hogy megerkezett es kijelentette, hogy ameddig a szem ellat ez az obol mostantol az ENYEM :). Hogy ez pontosan mikor tortent, hanyan, kik es miert jottek ide, azt ne kerdezzetek.
A lenyeg, hogy Hahei tengerpartja csudaszep es raadasul par kilometeres setaval egy meg 'csudaszebb' tengerpartra setalhat el az ember, ha veszi a faradsagot. Mi termeszetesen vettuk, es valoban a tengerpart Cathedral Cove-nal gyonyoru feher sziklakkal, vilagoskek vizzel, kis vizesessel szinte mesebeillo.
Eme mesebeli kornyezetben minden furdozo hatalmas mosollyal az arcan boldogan dobta le ruhait es rohant be a vizbe... majd ugyanolyan sebesseggel es kurjongatassal rohant is azonnal kifele a vizbol, ami olyan hideg volt hogy meg a tosgyokeres kiwiknek is ket perc alatt lelilul a szaja. De szepnek szep :), tavaly ha jol emlekszem en is csak 5 millis neopren ruhaban birtam bemenni, most csak 3 millis volt nalam abban beporoszkaltam de, nem akarodzott tul sok idot tolteni bent....
Az elso napot itt toltottuk Hahei-n. Szerencsere Isti meggyozott, hogy este megmindenkepp menjunk le a tengerpartra, igy aztan egy uveg borral a hatizsakban meg is neztunk egy eszmeletlen naplementet. Ugy ertem tenyleg fantasztikus volt. Nem a szokasos 'lemegy a sarga korong a viztukor folott' tipusu, hanem egy hatalmas felho mogott ment le, es ekozben a felho mogul minden iranyban 'szorta' a sugarakat. (alabb van rola egy kep, sajnos nem adja vissza az elmenyt, foleg hogy milyen szep is volt egy uveg bor utan :). Erdekes hangulat kerekedett a sotetedo tengerparton. Lassankent tabortuzek gyultak, kiszallingoztak a batrabb gyerekek csoportosan jatszani, feljottek a csillagok, mi pedig a hideg homokban hatonfekve orakig elmelkedtunk az elet nagy filozofiai kerdeseirol es a csillagok allasarol.
(az elso nehany kep ugyan nem ott keszult, hanem egy masik kirandulasunkon, de azert becsempesztem ide, mert nem irok rola kulon bejegyzest...)












Aznap meg gyorsan megkerdeztem a sarki boltban hogy mikor van apaly, ugyanis Hahei-nek mas nevezetessege is van. Par kilometerrel arrebb talalhato a (szinten hasonloan hires) Hot Water Beach. Minden nap (reggel es este) apaly elott es utan ket oraval az ember szepen kisetal ide, fog egy kis asot es megassa maganak a sajat kis melegvizes medencejet. Turistak szazai erkeznek ide minden nap, ki kisebb ki nagyobb sikerrel asogatja a godroket, van akinek csak hideg viz jon fel, mikozben vagyakozva nezegeti a mellette levot, aki mar reg a sajat kis forrovizes godreben relaxal. A siker titka (rajottunk fel ora eredmenytelen asas utan) hogy az ember vegigsetal a tengerparton, kicsit belefurja a labujjait a homokba, es ahol meleget erez (ehhez nem eleg csak setalgatni a parton, hanem a labujjaddal bele kell kicsit "furni" a homokba), ott elkezd kitartoan asni. Fel ora asas utan jutalmad egy homokos, sekely, langyosvizes kis godor.... de az elmeny hogy "te hoztad letre" megis felemelo :). Ekkorra mar az erolkodestol kifaradva nagyon is tudja ertekelni azt a lapos kis godrot aminek a vize ugyan langyos de az aljan forro a homok, es valoban jol esik megmartozni benne. 



Reggel tizre (mire a csalad tobbi tagja ebredezni kezdett a szallason) mi vegeztunk is ezzel a mutatvannyal.
Delutan tovabb indultunk a nyugati partra hogy megnezzuk a hires kis Driving Creek Railway-t. 

Ahogy anyu jellemezte: ha nagyapa anno megnyitotta volna a lepukkant kerti muhelyet a latogatok elott, akkor abbol is hasonlo "latvanyossagot" lehetett volna csinalni. A kis vasut 1961-ben azert epult mert egy Berry nevu ficko osszeverbuvalt ide nehany nemzetkozi fazekas/kezmuves kalandort, akik letrehoztak itt egy kis kozosseget a hegy labanal, es az itt banyaszott agyagot hasznaltak fel a termekeikhez. Ehhez pedig szukseguk volt egy kisvasutra az agyag, es kemencek uzemeletetesehez a faanyag leszallitasahoz, amit Berry (aki o maga is lelkes muvesz) megepitett nekik. 1975-ben a vasutvonal tovabb epult, ezuttal azert (is) hogy kauri es mas oshonos fakat telepitsenek vissza a hegyoldalra (Berry ugy tunik lelkes kornyezetvedo is volt). 2004-re epult ki a teljes utvonal, es megnyilt a turistak elott is (vegulis Berry lathatoan rajott hogy ebbol egy kis bevetel is csepeghet....).A kisvasut igazi 'kiwi' epitmeny. Rozoga, rozsdas, itt-ott toldott-foldott, a kis hidak es alagutak epp hogy nem omlanak ossze, es amit en mar eletveszelyesnek titulalnek, az itt a"jojaz jaj de karakteres" kategoriaba meg siman elmegy. A kisvasut tenyleg egy karakteres kis lelekveszto. Vagy 20 centi szeles rozsdas sinpalyan zakatol, raadasul neha 10 meteres magassagban a szakadek folott. :)Az egesz hely eleg 'bizarr'. Rengeteg elszort cserep szobor (sokszor valamilyen szexualis tartalommal, pl mellekkel, vagy fenekekkel diszitve :), es boros uveg kupacok hevernek elszorva, kisebb-nagyobb uvegmozaik alkotasok es emberarcok, vagy szobrok bukkannak elo egy-egy osvenyen. Erdekes elmeny volt igy keso delutan.











Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése