2014. április 13., vasárnap

095) Korturak Anyuval II: Coromandel felsziget

A Coromandel Felsziget Aucklandtol kb 3 oranyira (kilatoknal meg megalva), Keleten talalhato. Aki szereti a tengert, annak ez a regio non-plus-ultra nyaralo helye. Annyira nepszeru, hogy a szallasok tobbsege evekre elore le van foglalva Karacsonytol Januar kozepeig, amikoris majdnem minden ceg bezar, es elkuldi a dolgozokat szabadsagra. Ekkor van ugye az iskola szunet is valamint az Ujevkor megrendezett Coromandel Gold zenei fesztival - szoval a kornyek apraja-nagyja itt nyuzsog.
Vannak itt csodasabbnal csodasabb strandok, zoldello erdok-hegyek turautvonalakkal, kisvasut, tengeri rezervatum, forrovizes tengerpart, biciklis turak, boraszatok, muvesz es kezmuves telepek meg miegymas, igy mindenki megtalalhatja a maga szorakozasat, es kikapcsolodasat.
Mi egeszen eszakra mentunk Whangapoua-ba. Itt sokkal nyugodtabb a legkor, sokkal kevesebb az ember, es sokkal feherebb homoku a strand mint mashol a felszigeten. Itt talahato a New Chums Beach, ami egy elhagyatottabb strandrol indulo a sziklakkal boritott osvenyen atszokkelve megkozelitheto meg elhagyatottabb strand hivatott lenni. A dolog ironiaja, hogy a legtobb turista erre az elhagyatottsagra vagyik aki erre jar, ezert itt tobben voltak mint a strandon ahonnal indult az ut. 
Kihagyhatatlan a Hahei strandjarol Eszakra indulo kb 1 oras tura is, ami kisebb kaptatokkal elviszi az kirandulot 3 meseszep obolbe, fantasztikus kilatast nyujtva a strandra. A harmadik obol a Cathedral Cove, ami az egyik legjobb strand a vilagon - ket strandot egy szikla valaszt el egymastol. Viszont egy hatalmas barlang biztositja az atjarast az egyikrol a masikra. Mig az egyik partjan potohukawa fak biztositanak arnyekot, a masikat sziklafal szegelyezi. Tengeri termeszetvedelmi ovezet, igy aki elorelatoan visz magaval neoprene ruhat a hideg viz ellen, es buvar szemuveget, az lathat meteres halakat es tintahal csapatokat, amik kivancsian kovetik a kivancsiskodo embert. 
Az uj felfedezes szamunkra a 309-es ut volt. Ez a Coromandel varostol nem messze talalhato, 22 km hosszu murvas ut atszeli a felszigetet. A fobb latnivalok a kauri erdo, egy vizeses, a Castle Rock nevu sziklaorom, es a Waterworks - ami egy vizzel kapcsolatos ismeretterjeszto jatszo-park.
Ha mar az ismeretterjesztest megemlitettem akkor itt a helye felsorolni par erdekesseget a felszigetrol.
1820 ban kepta a nevet a Britt Kiralyi Tengereszet HMS Coromandel hajojarol, ami a kornyekrol gyujtott be kauri fat. A felsziget nagyreszet mersekelt ovi esoerdo boritja, hosszaban a Coromandel Ranges hegyseg eles hegylanca kiseri vegig, melynek legmagasabb pontja majdnem 900m. Kb 22km szeles es kb 83km hosszu. Minnel eszakabra haladunk annal kevesebben lakjak. Csak 5 varos van, aminek a lakossaga tobb mint 1000, es csak egy (Thames), aminek tobb mint 5000 fo. A legtobbjuk az alternativ eletet valasztva Aucklandbol koltozott ide az 1970 es evek hippi mozgalmatol futve. Elotte fokent aranybanyaszatbol es fakitermelesbol eltek az emberek, most leginkabb oko-turizmusbol. Es a tenyeket lezarva megemlitenem, hogy itt el a "szoros Moheau" a hegyekben. O a helyi jeti.
Vegul a kepek:














































Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése