2013. február 11., hétfő

081) ROTORUA GETAWAY


Barmilyen budos zaptolyasszagu is Rotorua, turisztikai szempontbol kihagyhatatlan. :)
Hetvegi kirandulasunk elso allomasa a Skyline Gondola volt Rotorua kozpontjatol par percre. A skyline gondola Rotorua toparti varosabol "ropit" fel egy par perces kabelutvonalon a Ngongotaha hegyre. Itt van egy kis activity kozpont, lehet orias hintaba ulni, etteremben ebedelni, vagy egy laza setat tenni a kornyezo setautvonalakon. Ha az ember kicsit kalandvagyobb, akkor nagyon erdemes lesiklani parszor  a luge palyan. 46 dolcsiert vehet az ember gondola jegyet (oda-vissza) es 5 csuszasra jogosito luge jegyet. A luge tenyleg jo szorakozas minden korosztalynak, az 5 evesek lathatoan pont ugyanannyira elvezik mint az 50 evesek. A luge maga egy kis gokart feleseg (illetve sokkal inkabb szanko, mert csak fek van rajta, gaz nincsen), amivel harom palyan lehet lecsuszni a volgybe, majd a sifelvonokhoz hasonlo kis beulos lifttel visszaliftezni a hegy tetejere. Kicsit ellentetes az ember intuiciojaval, ahogyan a luge-t iranyitani kell (teljesen eloretolva a kart az elso feket mukodteted, kozepre huzva a kart mindket fek kienged, teljesen magad fele huzva a kart pedig a hatso fek lep mukodesbe). Picit szaggat amig az ember ehhez hozzaszokik, de aztan tenyleg nagyon jo moka, es mennyire igaz a reklamszlogen: egy csuszas sohasem eleg. Erdemes koran reggel menni mert 11-12 ora tajban mar hosszu sorok kigyoznak a palyaknal.

Delutan figyelmunket Rotorua igazi termeszeti attrakcioira iranyitva, ellatogattunk a Waimangu Vulkanikus  volgybe. Ez kb 25 kilometerre delre talalhato Rotoruatol es gozolgo patakjairol, fortyogo tavairol es fumerolairol hires. A parkban szerencsere kis busz is uzemel, igy ha az ember elfarad a seta kozben, akkor felugorhat a kisbuszra (bar akkor a latnivalokat is kihagyja onnantol kezdve). Laza setaval az egesz delutant el lehet itt tolteni es csodak csodajara magyar nyelven irodott osszefoglalo tajekoztatot is kaptunk a penztarnal. A volgy a Mount Tarawera 1886-os kitoresekor keletkezett (tehat viszonylag fiatal vulkanikus terulet). Fantasztikusak a kulonbozo szinu tavak, forrasok es forrovizes patakok, mind mind kulonbozo (altalaban kenes-vasas-magneziumos) tartalommal rendelkeznek es kulonleges melegturo algakkal vannak teli (melyek sokszor a 70-80 celsius fokos elohelyet is kibirjak). 
Azert megdobbento ahogy a katasztrofakbol latvanyossag lesz: ezek a vulkanikus eruletek meg ma is aktivak es a felszin allandoan alakul-formalodik. Ha epp alattunk szakadt volna be a talaj es jon letre egy uj gejzir, akkor par ev mulva mi is latvanyossagkent jelennenk meg a terkepen kb a 21-es pontnal es masok "gyonyorkodhetnenek" a csodas beomlason, amit a tiszteletunkre rolunk neveznenek el. :)

Szombatra eleg is volt ennyi program es teljesen elcsigazva ertunk a szallasra. Vegre rendes helyen akartam megszallni (a sok backpacker szallas utan), ugyhogy a Mercur hotelben foglaltam szobat, foleg, hogy itt spa medence is volt. Illetve lett volna ha pont EPP MOST nem romlott volna el :(((((. Reklamaltam kicsit, meg hat szoltam, hogy mondjuk a foglalalsnal megadtam a telefonszamomat, nevem, cimem, email elerhetosegem, nem-e allt volna modjukban szolni, hogy ez a feature nem mukodik. Nem azert mert olyan rigolyas lennek, hogy mindenert pattogok, de vegre egyszer megengedtuk magunknak a hotelt, bugyborgo spa medencevel es tessek.... :(. Szerencsere volt egy masik hideg vizes medence, es mivel annyira azert nem volt hideg itt is jol szorakoztunk. Kicsit azert is csalodott voltam mert (a terkeprol sajna ezt nehez lett volna kibogaraszni) a szalloda egy iparibb varosreszen volt, es nem arasztott olyan idilli fas-bokros hangulatot mint amit vartam, es igy utolag vegigautozva a Fenton street-en (a toparthoz es a varoskozponthoz ez kozelebb van), rengeteg hasonlo arfekvesu hotelt es motelt lattam szebb kornyezetben. Na majd legkozelebb...

Viszont legalabb tudtunk kicsit tevet nezni. Mivel nalunk otthon nincs TV mar vagy ket eve (es voila megis elunk es virulunk), igy igazan erdekes elmeny volt este a TV elott "gubbasztani" akarcsak egy normalis ember. Ra is jottem hogy mennyi idot eltokol az ember a semmivel. Peldaul tok feleslegesen bamultam vagy ket oran keresztul a szallodai TVt aznap este, vegul semmire sem emlekeztem abbol amit lattam es cserebe ki sem aludtam magam rendesen.... 

Gyors kijelentkezes utan vasarnap reggel rohantunk megnezni a szinten kihagyhatatlan Lady Knox gejzirt, ami lass csodat, minden nap reggel pontban 10:15 kor tor ki. A lady persze sajat belatasabol nem torne ki minden nap, es foleg nem ugyanabban az idopontban, de egy kis emberi beavatkozasnak koszonhetoen a mukodeset sikerult ipari/tusiztikai keretek koze terelni. ~10:10 perckor beleszornak a kurtobe egy kis kornyezetbarat adalekot ami fellazitja a felso hidegvizes vizkamra vizfelszinet, ezzel utat engedve a gejzir alatt levo melyebb forrovizes kamraban bugyogyo viznek es ime, mar mukodik is a gejzir, lehet elotte amuldozni, fenykepezkedni stb. 
Azert a termeszet sem rest megregulazni az ember mukodeset. A vulkanikus terulet Rotorua kornyeken tobbszor okozta mar egy-egy telepulesresz halalat, ottlakokat, turistakat teve a folddel egyenlove. 
A gejzirtol nem messze talalhato a Wai oTapu "csodaorszag". Waimanguhoz hasonloan itt is par kilometeres setauvonalat jar be az ember es kulonbozo szinu es asvanyi anyag tartalmu tavakban, forrasokban gyonyorkodhet.

PS: a gokartpalyan a sisakom az oriasi centrifugalis sebessegtol csuszott felre, nem azert mert rosszul tettem fel....









































Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése