2012. április 10., kedd

073) AZ A HIRES KIWI ESZJARAS....

Kiwi lakasfelujitasos trukkok….avagy az elozo tulaj milyen megoldasokkal “tartotta karban” a hazunkat:


- A tetorer szigetelese insul-fluff-al. Mar a neve is erdekes volt, hat meg mikor felmentem a tetoterbe…. Keremszepen az insulfluffot ugy kell elkepzelni, mintha ujsagpapirt es szivacsot daralnank le, majd a szallo-repulo masszat befujjuk a tetoterbe. Az ott szepen leulepszik, “ratelepszik” az ott levo osszes “domborzati” elemre,( ….. beleertve az elektromos vezetekeket, drotokat es lampakat…..)

- a beglettelt csopogo csap: a legtutibb megoldas ha a csopogo vizvezetek a falban mar ataztatta a falat is: nem bajlodunk egy bonyolult vezetekcserevel, fogunk egy mareknyi glettet oszt raegyengetjuk a falra ahol azik. Esetleg lefesthetjuk feher festekkel hogy ne latszodjon, de az mar fakultativ mert a festek draga.

- Spagettiszeru osszevisszasaggal letrehozott vizvezetek rendszer: tekintettel arra, hogy a rez cso ugye draga, ezert a leheto legrovidebb megoldassal kell eljutni A pontbol B be. Ez termeszetesen kizarja a derekszogu elemek hasznalatat, vagy a csorendszer plafonhoz/gerendakhoz valo rogziteset. Eredmenyekepp megsporoltunk par dollart, es sikeresen krealtunk egy spagettiszeru csorendszert. Elonye, hogy a gipszkartonon fel negyzetmeteres lukat kivagva a megfeleloen meghajlitott cso bejut a lakasba es mindenfele kotoelem nelkul racsatlakoztathato egyenest a csapra. Errol itt erdemes lenne kepet belinkelni, de gyakorlati peldakent emlithetjuk a konyhai csap bekoteset, ami ugy nez ki hogy a mosogatokagylo alatt a fal fel negyzetmeteren be van szakitva es szet van “barmolva” majd azon keresztul atszuszakoltak a rez csovet.

- a konyhai goztol levalo tapeta (egyaltalan ki az aki manapsag konyhat tapetaz???), ha levalik a tapeta a falrol, tegyunk ra egy masikat. Ha az is levalik tegyunk ra egy ujabb reteget. Ha ezutan ugy dontunk, hogy a szine nem teszik, akkor fessuk le. Igy lesz a falon egy fel centis retegelt “lemez”, ami mar az sajat sulyatol is leesik, de ez senkit sem zavar mert par szoget beelutve a “helyen lehet tartani”. Amugy meg ha par ev mulva nem teszik, megint le lehet festni, vagy mehet ra egy ujabb tapetareteg…

- hogyan csinaljunk a konyhaszekrenynek hatso falat: Ha a konyhaszekrenyunknek nincs hatso fala, vagyis ha kinyitom az ajtot, a szembe a fal van, percig se aggodjunk: vegyunk egy veder glettet, nyissuk ki a szekrenyajtot, gletteljjuk be a falat “belul a konyhaszekrenyben”. Sose derul ki a turpissag csak havalaki leszedi a konyhabutort (uppsz). A szekrenyt erositsuk fel 100as szegekkel, hiszen tartosat alkotunk. Ha valaki le akarna cserelni a goztol megduzzadt faforgacslapbol gyartott szekrenyt, bizonyara a gipszkartont is cserelni akarja majd, ami lejon a szegekkel egyutt.

- a gazdasagos riasztorendszer: kell a csudanak a riaszto meg az a bonyolult elektronikus rendszer, fogunk egy narancssarga matricat, rairjuk, hogy “ebben a hazban minden hasznalati targy lathatatlan azonosito jellel van ellatva, amit a rendorseg barmikor le tud nyomozni”. Ez a kis matricat kiragasztjuk a bejarati ajtora jol lathato helyre… ha ez nem riassza el a betoroket, akkor semmise
- villanyvezetek a tuzhely folott: minden bizonnyal hosszas dilemma elozte meg ezt a megoldast is: felrakom a szagelszivot, de aram kene neki valahonnan, mit csinaljak mint csinaljak, jol lesz ez a vezetek itten, azt odahuzom az elszivohoz, kicsit zavarni fog fozes kozben mert pont itt fog elmenni el a tuzhely felett, de majd ha nagy langon sutok, egy kezzel arrebb tolom a vezeteket, hogy ne egjen le.

- a furdokad: a furdokad, -ha a fal melle van tolva- ugye termeszetes valasztovonalat kepez a belso ter es a kulvilag kozott, ezert hat teljesen felesleges barmifele belso falat letesiteni a kad mogott, eleg ha a kadat a gerendahoz toljuk, maris megsporoltunk fel negyzetmeternyi gipszkartont. A viz szigeteleset pedig rendkivul jol megoldja, ha egy festett deszkat teszunk korbe a furdokad peremere (szogelni eleg, nem kell szilikon sem)

- lefolyo a “semmibe”: ha netan kifolyna a kadbol a viz (hiszen nincs beepitett tulfolyoja – igy olcsobb volt $10-ral) semmi gond, a felesleges viz ki fog folyni a szabadba (jelen esetben az also szinten levo garazsba) azon az 10cm atmerolju lukon, amit a furdoszoba padlo kozepere furtam, es egy csinos muanyag karikat tettem ra. Ez nem befolyasolja semmi keppen a szoba konforterzetet a teli honapokban, sot a kutya nem jon ra sose, hogy ez nem igazi lefolyo, csak egy “lyuk” a padlon.

- Ferfias okolcsapasok: Ferfias eromet demonstralni tudom a felesegem elott es alfa himkent oklommel meg tudom jelolni az osszes ajtot, es par falat. Szerencsere az ajtok mind “hungarocell” bol vannak 1 mm es faboritassal, a fal pedig 9mm es gipszkarton, ezert nem egek be amikor megkuldom okollel oket – mind atszakad gond nelkul. Mivel el akartam adni a lakast ezert a megfelelo helyekre kepeket tettem ontapados tepozarral !!!!!, es egy adag fatapaszt kentem a betort ajtokba, amit elsimitas es csiszolas helyett inkabb rogton barnara festettem. Sem a fatapasz eltero mintaja, se az ily modon generalt domborzat az ajton nem lesz feltuno.

.....
Egyebkent a logika ugy tunik ragados, mert mit talaltam nemreg a WCben a csopogo csapon? Egy kis tejfolos dobozt, amit Isti cernaval raerositett a csapra, hogy felfogja a vizet…

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése